Historie in Sint-Oedenrode

Sint-Paulusgasthuis

In het hart van het centrum van Rooi staat een beeldig, wit gebouw met groene luikjes. Beter bekend als het Sint-Paulusgasthuis, een begijnhofje uit 1434. In april 2016 opende dit cultureel erfgoed, na een intensief renovatietraject, opnieuw de deuren. De binnenplaats heeft een prachtige en weelderige kruidentuin, waar je op één van de bankjes kunt genieten van de mooie tuin en rust. Regelmatig worden hier exposities gehouden. Het gasthuisje is de huiskamer van het dorp en wordt bewoond door VVV Sint-Oedenrode en het Museum van Brabantse Mutsen en Poffers. De medewerkers heten je van harte welkom.

Bekijk de locatie

Sint-Martinuskerk

Op het kerkplein in het centrum van Sint-Oedenrode staat de Neogotische Sint-Martinuskerk uit 1915. Deze staat op de plaats van de oude Odakerk. Dit was een romaanse kerk uit de 11e eeuw in basilicastijl. Ze stond bij de burcht van Rode. Het oude Hoogkoor van 1495 vormt nog een onderdeel van de huidige kerk. Achter de kerk ligt een van de mooiste begraafplaatsen van Brabant, het is een rijksmonument. Het kerkhof is schilderachtig en telt vele beelden en een calvarieberg. Tussen de mooie krom vergroeide bomen liggen oude, verwaarloosde graven. Sommige zijn goed bijgehouden, andere zijn verlaten en worden speelbal van de tijd en de weerelementen. Op het kerkhof staat een kapel, gewijd aan de heilige Oda. De naam Sint-Oedenrode is met deze heilge verbonden. Voor de Odakapel bevindt zich het graf van Bisschop Bekkers. 

Bekijk de locatie

Kasteel Dommelrode

Jarenlang was kasteel Dommelrode het gemeentehuis van Sint-Oedenrode. Tegenwoordig wordt het gebruikt als vergaderruimte van de gemeente Meierijstad. Het kasteel, staat ten zuiden van het centrum en werd in 1605 gebouwd door de kwartierschout van Peelland, Jhr. Marcus van Gerwen. Van 1819 tot 1954 was het een slotklooster. Een gedeelte van kasteel Dommelrode is een museum. Er zijn archeologische vondsten tentoongesteld, zoals pijlpunten uit omstreeks 2000 voor Christus en Romeinse voorwerpen. U kunt terecht tijdens de openingsuren van het gemeenteloket.

Bekijk de locatie

De historische markt

De historische markt van Sint -Oedenrode is een toelopend, min of meer vierkant plein, met een muziekkiosk. Het is deels omringd door statige herenhuizen waaronder het oude raadhuis van 1863 en het Martinushuis, een neogotisch parochiehuis uit 1904. Zij verwijzen naar een rijke historie.  Zittend op een terras op de markt kunt u de huizen en de gezellige drukte onder het genot van een kopje koffie goed bekijken.