Monseigneur Bekkers

Op het Kerkplein, voor de Sint-Martinuskerk, staat een standbeeld van ‘Monseigneur Bekkers’. Wilhelmus Marinus Bekkers, geboren in Sint-Oedenrode, was bisschop van het Bisdom ’s-Hertogenbosch van 27 juni 1960 tot 9 mei 1966. Kenmerkend voor hem was zijn wapenspreuk: Caritas pro armis, de liefde als wapen.

Van huis uit was Bekkers een eenvoudige boerenzoon. Voor die tijd hield hij er moderne opvattingen op na, zoals zijn spraakmakende mening over de geboorteregeling (21 maart 1963). Hij vond dat gelovigen zelf moesten beslissen over het gebruik van de anticonceptiepil. Aan het eind van zijn leven was Bekkers een populair en geliefd bisschop en genoot landelijke bekendheid, door zijn televisieoptreden voor de actualiteitenrubriek ‘Brandpunt’ van de KRO. Op 9 mei 1966 overleed hij aan een hersentumor. Hij werd in zijn geboortedorp Sint-Oedenrode, begraven achter de Sint-Martinuskerk, waar zijn graf een prominente plaats inneemt.

Voor boeking en/of informatie over een Mgr. Bekkersarrangement ( koffie, wandeling langs plekken die aan hem herinneren en een lunch) kunt u terecht bij  VVV Sint-Oedenrode.