Het Dommeldal ligt tussen de bebouwde kom van Boxtel en Sint-Oedenrode. De naam Dommel is waarschijnlijk een afgeleide van ‘dodde’ (riet) of ‘dud’ (moeras). Net over de grens in België, stroomt bij Borkel, de Dommel Nederland binnen en verenigt zich in Den Bosch met de Aa tot de Dieze, die uitmondt in de Maas. Van bron tot monding is de Dommel 95 kilometer lang. Het gebied bestaat uit beemden, bolle akkers en bosjes. De beemden zijn wei- en hooilanden. Verder van de beek af liggen op de hogere gronden bolle akkers. Deze zijn al eeuwen als landbouwgrond in gebruik. Kortom, kom en ontdek het Dommeldal in en rondom Natuurlijk! Sint-Oedenrode.

De Hazenputten

Een echte natuurparel is ‘de Hazenputten’. Dit natuurgebied ligt in het Vressels Bos. Dit is een begrazingsgebied voor de Schotse Hooglanders en de Exmoor pony's. Deze zijn hier speciaal gebracht om de heide in stand te houden. Zonder begrazing groeit de heide dicht. Sterk als ze zijn, brengen ze hier ook de winter door. Het hele jaar hebben ze genoeg te eten en mogen ze niet worden bijgevoerd. Het is overigens verstandig als je door het natuurgebied heen wandelt of fietst, uit de buurt van de dieren te blijven. Honden zijn niet toegestaan in dit gebied, ook niet aangelijnd! Aan het Vogelsven vindt u een parkeerplaats en daar kunt u starten met uw wandeling.

Het Vressels Bos

Het Vressels Bos ligt op een stuifzandheuvel van ongeveer 250 hectare groot. Ruim een eeuw geleden was dit een gebied met heide en zandverstuivingen. Aan de randen woonden boeren die veel last hadden van het stuifzand. Daarom besloten zij de stuifzanden aan te planten met bomen. Zo ontstond het Vressels Bos. Je vindt hier diverse wandel- en ruiterroutes die je meenemen door de mooie natuur.  Aan het Vogelsven vindt u een parkeerplaats en daar kunt u starten met uw wandeling.

 

Dommelbeemden

De Dommelbeemden ligt aan de oostelijke oevers van het riviertje de Dommel, tussen Nijnsel en Sint-Oedenrode. Het natuurgebied bestaat uit honderd hectare schrale hooilanden, een verdroogde beekmeander met kleine moerasgebieden en ouderwets beheerde weilandjes. Grenzend aan de Dommelbeemden vind je de Moerkuilen, een veenplas die door turfsteken is ontstaan. Deze veenplas ligt middenin een broekbos en wordt begrensd door begroeide zandkoppen. Wanneer je bovenop de uitkijktoren klimt, die middenin het dal van de Dommel staat, heb je een fraai uitzicht over de meanderende rivier. 

Mosbulten

In natuurontwikkelingsproject Mosbulten, richting Son en Breugel, is veel gedaan om natuur en landschap te bewaren en te herstellen. Er zijn landschapselementen aangelegd, beplanting rondom erven en er zijn nieuwe poelen aangelegd. De dieren die hier grazen zorgen voor een natuurlijke structuur en voorkomen dat het gebied dichtgroeit. Honden zijn helaas niet toegestaan. Het afwisselende landschap biedt kansen aan water- en rietvogels, amfibieën, vlinders en libellen. Staatsbosbeheer heeft met Brabant Water, Waterschap de Dommel en gemeentes een wandelroute uitgezet. De rood gemarkeerde route is 6,7 km lang en loopt deels door het natuurgebied en deels door het omliggende landschap. Wil je een kortere route? Dat kan. Je kunt de route inkorten tot 3,4 km.

De Scheeken

De Scheeken is een door mensen gemaakt landschap bij Boskant, tussen Liempde en Sint-Oedenrode. In dit gebied zijn veel populieren aangeplant. Vroeger was Sint-Oedenrode het centrum van de klompenindustrie. Populieren zijn uitermate geschikt voor het maken van klompen en bovendien groeien ze snel.